Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Island och vi

11 maj , 2012, 11.39 Yrsa Grüne-Luoma

 

Att låta finländska Hornetplan patrullera luftrummet över Island och FN-uppdraget i Libyen som gällde att se till att Muammar Gaddafis flygplan hålls kvar på marken har ingenting annat gemensamt än att det i båda fallen handlar om att sända jaktplan på uppdrag utanför Finlands gränser.
Men av någon anledning har det funnits en nästan överdriven känslighet när det gäller just jaktflyg. Förvisso är det deras främsta uppgift att vara en del av Finlands försvar. Men vi lever inte i ett vakuum. I åratal har vi satsat på kompatibiliteten med Nato och jag vill understryka att det inte handlar om enbart traditionell krigföring.
Island är ett Natoland men också ett av de fem nordiska länderna. Det är självklart att också Finland ska vara med om att bevaka isländskt luftrum.
Jag har aldrig förstått varför det är så känsligt att skicka iväg just jaktflyg – för minfartyg, pasifordon och personal är tröskeln betydligt lägre.
Uppdraget i Island är ett normalt spaningsuppdrag och ger vårt flygvapen en möjlighet att pröva och utveckla samarbetet med våra nordiska grannar som också deltar.
Vi kunde rentav ha erbjudit att tidigare ställa upp. Men bättre sent än aldrig.

Kommenteringen är stängd.