Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Island

30 okt , 2012, 15.16 Yrsa Grüne-Luoma

 

I dag ville en isländsk kollega intervjua mig om nordiskt försvarssamarbete. Vi hade kommit överens om intervjun redan för ett par veckor sedan, utan att diskutera exakt vad han ville ta upp.
Det blev förstås Finlands och Sveriges regeringars jakande svar på frågan om att delta i övervakningen av det isländska luftrummet, eftersom bekräftelsen kom just den här dagen på Nordiska Rådets presskonferenes med alla fem statsministrarna (utom Norges Jens Stoltenberg, som av familjeskäl hade stannat hemma och nu ersattes av utrikesminister Espen Barth Eide).
Den isländska tv-journalisten kunde förvånat konstatera att frågan var så eldfängd för Finland och han undrade uppriktigt varför.
Det kan man ju undra.
Dolda agendor finns inte. Enligt utrikesminister Erkki Tuomioja har det isländska luftrummet inte kränkts en enda gång på tolv år. Finlands uppdrag begränsas till ett par veckor år 2014 och även om de finländska planen skulle vara beväpnade från vinge till vinge spelar det ingen roll, enligt Tuomioja, eftersom ingen främmande makt kan ge order om att de ska användas.
Han litar på att finländarnas negativa attityd mot projektet ska ändras då folket får konkreta svar och förklaringar.
Jag vill gärna dela hans optimism. I synnerhet vänder jag mig nu till oppositionen, Centerpartiet och Sannfinländarna. Båda två har talat sig hesa för ett nordiskt samarbete. Nu skulle det vara dags att se över politiska dragkamper och finter och ställa upp för Norden i stället för att snegla på opinionssiffror som bygger på uttalanden som har gjorts utan ordentlig information.
Öppenhet och tålamod ska vara ledstjärnorna för att redogöra för vad det hela handlar om nu när ovissheten kring regeringens position har skingrats.

För den isländska kollegan var det världens naturligaste sak att Island kan få hjälp av alla andra nordiska länder i en så odramatisk fråga som övervakningen av det isländska luftrummet är.

Låt det vara lika naturligt för oss själva också.

En kommentar

  1. Putte skriver:

    Låter som liknande inställning islänningarna hade då de kom för, att erövra Elisa och Finnair!!!

Kommenteringen är stängd.