Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Intressanta presidenttag

5 Nov , 2012, 16.30 Yrsa Grüne-Luoma

 

Risto Uimonen, garvad tidningsman och författare till en rad böcker, utkom med sin bok om president Sauli Niinistö på måndagen, läser jag på FNB.
Boken har jag ännu inte hållit i min hand, men om det referat nyhetsbyrån kommer med håller streck, så förefaller Uimonen att servera en träffande analys på åtminstone en punkt.
Som de flesta vet har Niinistö inte samma maktbefogenheter som företrädaren Tarja Halonen hade. Men enligt Uimonen gör Niinistö som Urho Kekkonen (vars faktiska makt var ännu större än Halonens): använder sin möjlighet att komma med uttalanden och inte dra sig för att lägga in sin prestige i ett budskap.
Det var precis vad jag tänkte att Niinistö gjorde då han i dag höll sitt tal till den 203 Försvarskursen.
Utan att glömma att det är riksdagen som har sista ordet när det gäller Finlands deltagande i luftövervakningen på Island tillsammans med Sverige, passade Niinistö på att understryka att ett ja är ett viktigt steg om vi faktiskt vill utveckla det nordiska försvarssamarbetet. ”Vi kan inte säga att vi vill utveckla, men sedan låta bli att utveckla. Trovärdigheten är vår viktigaste valuta – också när det gäller säkerhetspolitik”, sade presidenten (obs. översättningen från finskan är min egen).

Jag läser det som ett klart ställningstagande av en folkvald president. Hur gärna oppositionen – och andra kritiska inom regeringspartierna – än skulle vilja sätta åt regeringen och säga nej till Island låter det sig knappast göras utan att det kan uppfattas som att de går emot också presidenten.

Det gör det hela mer spännande men säkert inte lättare för många.

 

Kommenteringen är stängd.