Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Ge oss ett krig – nej, naturligtvis inte!

14 jan , 2013, 15.40 Yrsa Grüne-Luoma

 

Julen må vara förbi för länge sedan men nordisk försvarspolitik ter sig som sillsallad.
Finland talar om ömsesidiga garantier med Sverige, Sverige talar om säkerhetsgarantier i Norden och hänvisar till Stoltenbergrapporten, islänningarna är delade i två läger, det ena vill ha in Finland och Sverige i övervakningen av luftrummet, det andra inte.
Norges bas i Bodø är en imponerande anläggning, rent spontant känns det tryggt att ha den här uppe i norr.
Men det är en falsk trygghet. ”Vi har inte Stoltenbergrapporten ens i biblioteket”, sade en av mina värdar under mitt besök på basen för ett par år sedan.
Saken är den att försvaret i Norge precis som hos oss, är pragmatiskt. Finns det inte politiska beslut så slösar man inte någon nämnvärd tid på ”om”, det vill säga spekulationer. Det enda ”om” militärer bryr sig om är hur man ska göra ”om” landet utsätts för ett militärt angrepp.
Ofta hör man folk undra vem som är fienden. Svaret är: det kan man inte alltid veta på förhand.
Att inte veta men ändå ha en plan för hur man ska klara sig kallas beredskap. Den kan man inte bygga upp hux flux.
Vem önskar ett krig bara för att testa om beredskapen var tillräcklig vad gäller uthållighet i tid och förmåga?
Ofta verkar det som om de nordiska länderna talade förbi varandra och turerna kring försvaret är inget undantag. Ett nordiskt intimt samarbete inom utrikes- och säkerhetspolitiken skulle antagligen fungera bäst inom ramen för Nato eller EU men det vågar ingen annan än veterandiplomaten Thorvald Stoltenberg, författaren till rapporten, säga rent ut.

Det förutsätter att alla fem vore medlemmar av båda. Så länge detta är politiskt omöjligt kommer vi att få nöja oss med vackra ord och avancerade övningar i handräckning vid naturkatastrofer.
Principiellt är ändå det svenska initiativet att dela på en del av förmågan bra. Men erfarenheterna från det samnordiska helikopterprojektet och turerna kring Island visar att det kan vara klokt att inte skruva förväntningarna för högt.

På torsdag skall utrikesminister Erkki Tuomioja och försvarsminister Carl Haglund delta i Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Då borde de ha lite mer att komma med än hittills, för hittills är frågorna fler än svaren.

Kommenteringen är stängd.