Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Putins spöken – och våra

26 apr , 2013, 11.57 Yrsa Grüne-Luoma

 

Rysslands president Vladimir Putin har svarat på frågor från nationen. Finland nämner han som ett föredöme när det gäller teknologi. Om han i omnämnandet hade inkluderat Finland som föredöme när det gäller demokrati hade det varit en större nyhet.
Men efter att ha lyssnat på Stephen Blank, expert på Ryssland och professor vid US War Academy, undrar jag om Blank ändå inte har åtminstone delvis rätt.
Blank hävdar att Kreml inte har koll på rebellerna i Dagestan och Kaukasien. Han säger också att demokratin uppfattas som ett hot.
Tillsammans utgör dessa Putins största spöken.
Helt ute och cyklar på västliga fördomsfulla vägar är Blank knappast. Det är redan flera år sedan Putin själv lät förstå att Ryssland har en ”egen” form av demokrati.

När det gäller Bostonmaraton och bröderna Tsarnajevs inblandning i bombdådet uppges att Ryssland varskott USA om den äldre broderns eventuella radikalisering. Men eftersom andra rapporter berättar om hur ryska säkerhetsstyrkor trakasserar också oskyldiga i Dagestan och Tjetjenien är det svårt att veta vad som ledde till vad, i synnerhet om Blanks påstående om att rebellerna i området är utom Kremls kontroll. (Att brödernas plan var att slå till mot ett annat civilt mål, Times Square, är ändå lika ofattbart som tillslaget mot Bostonmaraton var).

Det fanns också en annan kärna i Putins svar på frågorna häromdagen i den flera timmar långa tv-sändningen. Han lovade krigsveteranerna att ungdomen ska lära sig respektera Rysslands historia. Det vill säga Sovjetunionens, för veteranerna från Sovjetunionens tid är ännu vid liv.
Personligen undrar jag över Rysslands resonemang om Nato som ett hot. Inte specifikt i tv-sändningen, för jag vet inte ens om frågan togs upp där.
Men annars. Vad behöver vi Nato till, det kalla kriget är ju över och hoten med det, lyder det ryska argumentet. Men hur kommer det sig då att Ryssland rustar upp och ökar sin militära närvaro i den västra delen av riket?

Antagligen ser Putin inte Nato som ett hot. Kanske det bara är ett mantra.

Minst lika intressant som Putins uttalanden och Rysslands ställningstaganden är de överslätande politiska kommentarerna både här hemma och i Sverige gällande både Rysslands upprustning och det ryska ”skenanfallet” mot Sverige. Det är inte bara Svenska Dagbladet som har hållit sig framme i försvarsdebatten. Också i Dagens Nyheter kan man skönja en viss skärpning. Inte direkt för ett Natomedlemskap men nog uppmaningar till politikerna att tala klarspråk.

Det har fått en del riksdagsledamöter hos oss att dra sig till minnes hur det egentligen gick till när Finland i Sveriges kölvatten i all hast ansökte om EU-medlemskap. En påminnelse om hur snabbt pendeln kan svänga om det vill sig.

Också vi har våra spöken.

 

Kommenteringen är stängd.