Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Open Skies i nytt säkerhetsläge

12 aug , 2015, 11.47 Yrsa Grüne-Luoma

 

I dag genomför Sverige tillsammans med Danmark en överflygning över Moskva för att ”studera Rysslands militära förmåga och upprustning”, som det heter i Dagens Nyheter.

Det borde inte alls vara dramatiskt. Det sker inom ramen för Open Skies-avtalet från 1989. Avtalet är form av kontroll men också öppenhet.

Enligt nyhetsbyrån TT:s uppgift är det Sveriges regering som har bestämt att flygningen ska ske över Moskva. Det är läget i Ukraina och därmed också den ökade spänningen i Östersjöområdet som ligger som grund för valet av mål. Sverige räknar med att det inte ska bli några ryska protester, eftersom Ryssland självt är intresserat av att tillämpa avtalet. En rysk Open Skies-flygning är planerad över Belgien.

Läget i Ukraina blir allt dystrare. Det påstås också att både Nato och Ryssland övar sig med tanke på ett fullskaligt krig.

Man kan därför bara hoppas på att bägge anstränger sig till det yttersta för att säkra att informationen går fram och att den är detaljerad nog för att undvika missförstånd och spekulationer.

Intressant är att Sverige samarbetar med Natolandet Danmark i just denna fråga. Om inte annat kommer länderna åt att testa Natokompatibiliteten.

 

Kommenteringen är stängd.