Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Trump spelar president i Nato

26 maj , 2017, 07.56 Yrsa Grüne-Luoma

 

Den synligaste nyheten från USA:s president Donald Trumps möte med de övriga Natoländerna var videosnutten där Trump bryskt skuffade åt sidan Montenegros premiärminister Dusko Markovic.

Det mest oroväckande för flera Natoländer var att Trump inte nämnde artikel fem i Natostadgan och inte upprepade att USA i enlighet med den kommer till varje medlems undsättning om denna utsätts för en attack.

Det mest patetiska var ändå Trumps uttalanden om att det inte är rätt mot amerikanska skattebetalare att så många Natomedlemmar – alla utom fem – inte möter kravet på att försvarsutgifterna ska vara två procent av bnp. Enligt honom är de också skyldiga ”massiva penningsummor” för alla de år som försvarsutgifterna varit lägre än två procent. Skyldiga vem då? Nato? De amerikanska skattebetalarna?

USA är visserligen en viktig medlem i Nato och också den starkaste militära makten i alliansen. Också tidigare amerikanska presidenter, inklusive Barack Obama, har uppmanat Natoländerna att satsa mer på sitt försvar och på så sätt axla ett större ansvar.

Men när Trump uttalar sig på det sätt som han gör överskattar han nog sin – inte USA:s – roll i Nato.

Politiker och tjänstemän i USA har varnat för att Trumps överlägsna agerande kan bli en bumerang som träffar USA. Det betyder inte att hans anhängare skulle tro detsamma. Nämn skattebetalare och de nickar bifallande, förlorade i populismens dimridåer.

Både Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Vita husets presstalesman Sean Spicer har försökt gjuta olja på vågorna. Stoltenberg har försäkrat att han under flera möten med Trump hade fått dennes ord på att USA:s stöd till alla medlemmar står fast. Spider sade att det är självklart att USA respekterar alla ansvarspunkter – inklusive artikel fem – i Natostadgan, eftersom USA är medlem i alliansen. Man behöver inte varje gång upprepa självklarheter, menade Spicer.

Men med tanke på det spända läget i Östersjön, de baltiska Natoländernas oro över Rysslands agerande efter Rysslands olagliga annektering av Krim och kriget i Ukraina, är det precis vad USA borde göra. Upprepa självklarheter.

Och beträffande ”skuldfrågan” och bumerangen som kan träffa USA ska man inte glömma att den enda gången som artikel fem har aktiverats var efter terrordåden mot USA den elfte september 2001. Natoländerna tog sig an övervakningen av USA:s luftrum så att USA kunde lösgöra resurser för att gå till attack mot talibanregimen i Afghanistan.

2 kommentarer

 1. Michael Thudén skriver:

  Du missar dollarhegemonin som gör att alla andra länder betalar USA:s militära utgifter då 85% av all världshandeln sker i dollar. USA har därför ett enormt underskott. Som ekonomiprofessor Michael Hudson påpekar i nedan artikel producerar USA dollarpapper från ingenting men får reella varor i utbyte. Citat:

  ”- USA är skyldig centralbanker runt om i världen 3500 miljarder dollar. Vi skulle inte kunna betala tillbaka även om vi ville och det har utländska investerare insett. Kongressen har inte för avsikt att betala några skulder och underskotten kommer att fortsätta. USA tänker fortsätta att bedriva krig som andra länder i praktiken betalar. Idag finansierar Kina, Japan och OPEC-länderna USA:s krig i Mellanöstern, trots att det är ett hot mot dem. ”

  Ett till citat:
  ”I praktiken så exporterar länder som Tyskland, Frankrike och Sverige till USA och dollarländer i utbyte mot pappersbitar, som de inte kan få något ut av, annat än fler pappersbitar. ”

  De Gaulle påpekade redan på 60-talet att USA lever gratis på andra länders bekostnad.

  Michael Hudson är inte heller vilken ekonom som helst – han var enligt ett Holländsk universitet en av de tolv ekonomer i HELA VÄRLDEN som förutsåg finanskrisen 2017.
  http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/eu-gor-vad-usa-ber-dem-att-gora/

 2. Michael Thudén skriver:

  Rättelse: ”finanskrisen 2008” ska det givetvis stå

Kommenteringen är stängd.