Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Tunnelblick

31 jul , 2017, 10.15 Yrsa Grüne-Luoma

 

För ett par veckor sedan publicerade den amerikanska tidningen Wall Street Journal (WSJ) en rafflande ”nyhet”: syftet med Helsingfors utbredda underjordiska tunnelnätverk är att det ska kunna fungera som skydd för en dryg halv miljon invånare plus en del av försvarsmakten om ryssen kommer – i samband med den stora Zapad-övningen som Ryssland och Vitryssland ska hålla i höst.

Sedan hjälpte det inte att forskare, säkerhetsexperter, politiker och Försvarsmakten gick ut och dementerade uppgifterna.

Anden i flaskan var lös. Storyn plockades upp att den brittiska tabloiden Daily Mail och valsade omkring i spalterna med feta rubriker.

Att marken under Helsingfors ser ut som en schweizerost är knappast en nyhet. För den som är begåvad med livlig fantasi och som har följt med vårens och sommarens otaliga stora grävarbeten, avverkningar av träd och omdirigering av trafiken – eller besökt Helsingfors som turist – måste WSJ:s story ändå ha verkat helt logisk.

Försök nu sedan förklara att gatuarbetena utlokaliseras till aktörer som gräver upp alla knäck de har lyckats få för att sedan lämna vissa områden praktiskt taget orörda i månader innan de tar itu med att slutföra dem. Så har det varit redan länge.

Helt ute och cyklar är WSJ inte. Enligt Helsingin Sanomat lär försvarsmakten ha planer för hur existerande underjordiska tunnlar kan utnyttjas i fall av kris. Logiskt, om det finns en kapacitet så är det ju bra att den kan utnyttjas för olika ändamål.

Och visst finns det en möjlighet att dessa olika behov har beaktats redan i planeringsskedet.

Till försvarsplanerna hör det ju att inte berätta allt. Jag kan inte heller föreställa mig att någon som eventuellt vet mera – om det finns någonting man kunde veta – skulle gå ut i offentligheten och avslöja detaljer.

Däremot tror jag inte ett ögonblick att sommarens tunnelarbeten har någonting att göra med höstens Zapad-övning.

Kommenteringen är stängd.