Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Barcelona 2017, Madrid 2004

17 aug , 2017, 21.24 Yrsa Grüne-Luoma

 

Var det marockanen Driss Oukabir som körde den vita paketbilen som mejade ner tiotal människor i Barcelona på torsdagskvällen, som The Guardian rapporterar?

Minst tretton personer miste livet och ett 80-tal skadades, 15 av dem allvarligt, enligt vad man visste strax före midnatt.

Enligt uppgift har organisationen IS, eller Daesh, tagit på sig skulden för terrorattacken.

Torsdagskvällens fruktansvärda dåd följer ett mönster som som blivit alltför bekant – Nice 2016, Stockholm i april i år och nu Barcelona. Målet är oskyldiga, turister och civila, vapnet är en bil som antingen har hyrts eller kapats.

Ett tiotal planerade terrordåd mot mål i Spanien har kunnat förhindras, uppger de spanska myndigheterna. Den här gången lyckades man inte göra det.

Det är inte första gången som Spanien utsätts för terrordåd. Terrorister sprängde bomber på pendeltåg i Madrid tidigt på morgonen den elfte mars 2004, under morgonrusningen.

Några timmar senare satt jag på ett plan på väg till Madrid.

Jag var framme sent på kvällen och gick till tågstationen där bärgningsarbetet för att få ut döda ännu pågick. 191 människor miste livet i attentatet, de skadade var över 2000. Det var en tröstlös syn.

Spanien skulle välja ett nytt parlament och vid makten satt samma parti som styr Spanien i dag, konservativa Partido Popular som omedelbart anklagade den baskiska separatiströrelsen ETA för dådet. Tidigt pekade allt mot att det handlade om någonting annat och i valet tog socialistpartiet PSOE hem segern. Bland dem som utpekades som skyldiga för dådet fanns marockaner, indier och tunisier. Dådet var en hämnd för att Spanien gått med i den koalition av USA och Storbritannien som ett år tidigare inlett ockupationen av Irak.

I Barcelona rådde det knappast någon tvekan på torsdagskvällen om vem som stod bakom dådet. Daesh tog omedelbart på sig skulden. Enligt BBC har två personer gripits. Under de närmaste dagarna och veckorna kommer man säkert att leta efter ytterligare kopplingar till andra eventuellt inblandade, inte bara i i Barcelona utan också i Madrid och andra städer.

Det sägs att orsaken till att Daesh ökar aktiviteten i Europa handlar om att organisationen tvingats ge upp sina tidigare områden i Irak, inklusive Mosul, och att Daesh i själva verket har försvagats. Det är en klen tröst i mörka stunder som dessa.

Kommenteringen är stängd.