Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Pragmatiskt och praktiskt

28 feb , 2018, 09.57 Yrsa Grüne-Luoma

 

En fortsättning på München blir det när man från högtidliga uttalanden och ställningstaganden i fredens namn ska hitta de praktiska lösningarna.

Försvarsminister Jussi Niinistös (Blå) försiktiga reaktion på förslaget att små länder som Finland, Sverige, Schweiz och en rad andra skulle skicka fredsbevarare till Ukraina handlar om att försvarsministern är pragmatisk. ”Det räcker inte med de små ländernas insats”, sade han i tisdags under sin ukrainske kollegas besök i Finland – och han har rätt.

Det handlar inte bara om att gränsen är lång, den är dessutom omtvistad. Och 10.000-20.000 soldater är mycket, eftersom det också handlar om att rotationen måste fungera. För försvarsministerns del handlar det också om att det är riksdagsval i Finland i april nästa år. Det är inte självklart att finländarna skulle stödja en för våra förhållanden massiv insats i Ukraina. Separatisterna håller Donbass i sitt grepp med Rysslands hjälp och Ryssland har upprepade gånger sagt att man inte vill ha internationella trupper vid sin gräns, alltså mellan Ryssland och Ukraina – utom om ryska fredsbevarare skulle ingå i operationen.

FN är medlem i FN och en av säkerhetsrådets permanenta medlemmar så i teorin borde det vara möjligt. Men i praktiken går det inte, hela trovärdigheten skulle rasa eftersom den ryska inblandningen i konflikten är uppenbar, hur ihärdigt man i Moskva än förnekar detta.

Försvarsministern uttalade sig redan i München i mer skeptiska ordalag än Finlands president när det gäller möjligheterna till fred i Ukraina.

Om man vill se någonting positivt i den plan som Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen, numera rådgivare åt Ukrainas president Petro Porosjenko, har lagt fram så är det att man ändå diskuterar östra Ukraina som en del av Ukraina. När det gäller Krim tystnade den diskussionen mycket snabbt efter Rysslands olagliga annektering av området. Precis som det gick i Georgien när Ryssland knöt Sydossetien till sitt område och Abchazien lösgjorde sig ytterligare efter kriget i augusti 2008.

Kommenteringen är stängd.