Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Rysk presidentkandidat 2030 – Putin?

19 mar , 2018, 08.07 Yrsa Grüne-Luoma

 

När valresultatet i Ryssland var klart i går kväll dristade sig en reporter att fråga den omvalde Vladimir Putin: ”Tänker ni ställa upp i presidentvalet 2030 – om inte grundlagen ändras?” Putin svarade inte direkt på den specifika frågan men sade att om det handlar om att någon undrar om han tänker sitta kvar tills han fyller hundra så är svaret ”nej. nej och åter nej”.

Faktum är att även om Putin, född 1952, skulle ställa upp 2030 och sitta kvar på presidentposten i ytterligare 12 år så skulle han vara ”bara” 90. Rent teoretiskt kunde han alltså göra det utan att gå tillbaka på sitt nej.

Men Putin behöver inte sikta på att hålla sig till grundlagen som begränsar presidentperioderna till två i följd för att ha kvar sin makt. Det visade han redan efter att ha suttit vid makten i Kreml mellan åren 2000 och 2008, när hans trogne anhängare Dmitrij Medvedev blev president och Putin premiärminister. Men det var Putin som hade makten. Och när det formella avbrottet var förbi ställde Putin upp på nytt och tog hem segern i presidentvalet 2012 medan Medvedev blev premiärminister.

Den senare delen av reporterns fråga – om inte grundlagen ändras – är ännu mer intressant. Lagar kan som bekant ändras och efter gårdagens val och Putins starka stöd är det inte osannolikt att den ryska duman där putinanhängarna har majoritet skulle kunna ändra antalet presidentperioder om Putin skulle signalera att det är vad han önskar.

Därmed har Vladimir Putin många alternativ att välja mellan. Att han skulle dra sig tillbaka helt och hållet efter sex år är det ingen som tror på.

 

 

Kommenteringen är stängd.