Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Och efter Mattis?

22 Dec , 2018, 08.51 Yrsa Grüne-Luoma

 

Beskedet om att USA:s försvarsminister James Mattis beslutat avgå är en dålig nyhet för Finland och Sverige. Mattis hade stor förståelse för USA:s samarbete med våra länder och det var också under hans ledning som det första trepartsmötet mellan de tre ländernas försvarsministrar hölls i Helsingfors. Lite senare följdes det upp med undertecknandet av ett samarbetsprotokoll som försvarsministrarna Jussi Niinistö, Peter Hultqvist och James mattis undertecknade i Washington. Detta protokoll innebar inga som helst försvarsgarantier, men det innebar ändå ett samarbete som för de militärt icke-allierade länderna Finland och Sverige utgjorde en viktig del av ett brett nätverk.

Det återstår att se vilken tyngd det av Mattis påbörjade samarbetet med Östersjöländerna, inklusive Finland och Sverige, kommer att ha under hans efterträdares ledning. De Nato-anslutna länderna har i kraft av artikel fem i Nato-stadgan mindre orsak till oro, även om osäkerheten visavi USA ökar också bland dem.

Om man ser på USA:s situation över lag har reaktionerna varit i huvudsak bestörta. De två år som Donald Trump har varit landets president har hans administration kantats av skandaler och avgångar. Administrationen har en svängdörr som snurrat i ett kraftigt vinddrag som fått det att verka som om en del personer knappt hunnit in innan de varit på väg ut igen.

James Mattis har beskrivits som ”den enda vuxna personen i rummet”. Det sades också att Mattis och ett par andra utåt var lojala mot Trump men internt såg till att han undvek de värsta tabbarna. Trumps beslut att dra bort alla amerikanska styrkor från Syrien och Afghanistan – som han inte förhandlade fram utan helt sonika twittrade ut – visar att vettiga och erfarna personer som Mattis inte längre har den oberäkneliga presidentens öra.

Kommenteringen är stängd.