Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Ekonomi och försvarsallianser

5 maj , 2019, 09.49 Yrsa Grüne-Luoma

 

Yle brukar som bekant göra reklam för kommande program. I morse råkade jag höra hur man gjorde reklam för det program som har rullat på i över tjugo år på det som i dag heter Yle Suomi (som under årens lopp har kallats vid många andra namn) och där medborgarna får ringa in och tycka fritt.

Det jag hörde var en mansperson som ringde in och bland annat sade han detta: Finland behöver inte ett nationellt försvar eftersom Norge har så mycket ekonomiska intressen i Finland att de ändå kommer att värna om sitt. Och Norge är som bekant ett Nato-land.

Tanken är intressant. För ett antal år sedan när Sveriges ekonomi fortsatte att växa medan Finland sackade efter alla EU-länder frågade jag av ett antal ekonomiska experter om ett Nato-medlemskap skulle göra Finland mera attraktivt som investeringsobjekt. Ingen medgav att detta skulle ha ett samband.

Men ändå. Att utländska investerare valde Sverige före Finland beror säkert på flera faktorer. Ett faktum är ändå att Sverige geografiskt har Finland som ”buffert” mot öst – även om sådana faktorer inte har samma tyngd som förr. Ryssland har med all önskvärd tydlighet visat att man ingalunda skräms av eventuella geografiska  ”buffertar”. Sveriges relationer västerut och i synnerhet när det gäller USA har alltid varit närmare än Finlands och det kan tolkas som att man på svenskt håll konsekvent har signalerat att man är en del av väst.

Finlands situation efter krigen och under den tid Sovjetunionen fanns var som bekant en annan.

EU-medlemskapet var för Finlands del ett viktigt säkerhetspolitiskt beslut. Fortfarande är man inom landets utrikespolitiska ledning noga med att påminna om att Finland är en del av väst – och om möjlighet ännu noggrannare med att understryka att detta är en självklarhet. Varje försök att att diskutera om denna definition eventuellt kunde ifrågasättas eller om det i själva verket är någonting man ständigt måste värna om uppfattas snarare som otillbörlig kritik och icke fosterländskt än som en sund analys av en ständigt föränderlig situation i närområdet och hur man i en föränderlig värld bäst kunde värna om landets egna intressen.

Att ekonomi och säkerhet och försvar hör ihop är ett faktum, oberoende av om man erkänner det eller inte. Så den anmärkning den finske medborgaren fällde om ett eventuellt norskt försvar av till exempel det norskägda hotell Clarion på Busholmen är kanske inte så långsökt i alla fall.

Kommenteringen är stängd.