Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Inget EU-försvar utan transatlantiskt stöd

31 maj , 2019, 19.19 Yrsa Grüne-Luoma

 

I en färsk rapport av Karoliina Honkanen, politices magister och ämbetsman vid Försvarsministeriet, konstaterar Honkanen att Natos medlemmar utanför EU står för 80 procent av Natos sammanlagda försvarsanslag efter att Storbritannien lämnat EU. ”I praktiken innebär detta att försvaret av Europa inte är möjligt utan det transatlantiska stödet”, skriver Honkanen.

Eftersom försvar i den kontext som gäller för både EU och Nato uttryckligen gäller ett försvar som ska fungera som avskräckande, kan man fråga sig vilken avskräckningseffekt ett EU-försvar, eller en ”EU-armé” (ett olyckligt uttryck som till och med de högst uppsatta ledarna för EU så missvisande använder) kunde ha. Att flera militärt icke allierade EU-medlemmar (Irland, Österrike, Malta och Cypern) skulle motsätta sig att EU skulle bli en liknande försvarsallians som Nato är samt avsaknaden den avskräckande effekt som kärnvapen innebär ger ytterligare anledning att ställa denna fråga, resonerar Honkanen.

Det är en bra påminnelse om att det gäller att ha fötterna på jorden när det gäller den nästan euforiska tanken om ett EU-försvar som tyvärr alltför ofta är resultatet av den högsta utrikespolitiska ledningens uttalanden om närmare militärt samarbete EU-länderna emellan, trots att man i sammanhanget oftast kommer kommer ihåg att understryka att det inte handlar om en Natoliknande försvarsallians.

Inför den regeringsbildning som är på gång är Honkanens påminnelse om hur viktigt det är att Finland håller sig ajour med och förstår Natos öppna dörrars politik och med vad ett eventuellt finländskt medlemskap skulle innebära i praktiken välkommen. ”Den förändring som sker inom Nato påverkar båda på ett centralt sätt”, skriver Honkanen.

Honkanen har tidigare forskat i små länders rörelsefrihet inom Nato.

Rapporten är ett beställningsarbete av Finlands Atlantsällskap som betonar transatlantiskt politiskt och militärt samarbete, inte enbart inom Natos ramar utan bredare.

 

 

Kommenteringen är stängd.