Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Taiwan handlar om makt, inte handel

13 jul , 2019, 07.13 Yrsa Grüne-Luoma

 

Handelskriget mellan USA och Kina. Hur ofta ser vi inte hänvisningar till detta? För att inte tala om detaljerade rapporter om de senaste turerna i denna långdans. Med fokus enbart på handeln mellan de två.

Att förklara denna utveckling som ett handelskrig – eller som dispyter om ett handelsavtal – är en förenklad version av verkligheten. Det är det alltid när man försöker skilja åt ekonomi och politik. Det gäller också handel som utrikespolitiskt vapen. Vad skulle sanktioner annars tjäna till? De handlar ju för det mesta om att strypa tillförseln av varor och (ekonomiska) tjänster. Att man inte vill tala om handel som utrikespolitiskt vapen är att försöka dölja vad det egentligen handlar om. Att acceptera tigandet eller försöken att bagatellisera eller ignorera sambandet är att låta sig luras.

Det är inte mycket uppmärksamhet som ägnas USA:s beslut från början av juli att sälja 108 Abrams pansarvagnar och 250 Stinger missiler till Taiwan som naturligtvis bockar och tar emot. Pentagon säger att detta inte kommer att rubba den militära balansen i området och den amerikanska kongressen ska sätta tummen ner före den 9 augusti om den inte godkänner planerna. Men det blir grönt ljus från kongressen, tippar BBC.

Kinas reaktion är inte oväntad. Från Peking krävs det att USA backar affären och man påminner om att USA bör iaktta den godtagna politiken om ett enda Kina – det vill säga Fastlandskina. Kina säger också att USA blandar sig i Kinas interna angelägenheter, eftersom Peking betraktar Taiwan som en del av sitt område, låt vara att Taiwan än så länge åtminstone är en självständig republik och inte har samma bakgrund som Hongkong [som länge var brittiskt) eller Macau (som länge var portugisiskt). Men precis som i Hongkong är demokratin och flerpartisystemet djupt rotade i Taiwan.

Taiwan var också det officiella Kina i FN ända tills FN ersatte Taiwan (Formosa-Kina) med Folkrepubliken Kina.

Vad är det då att bråka om ett hundratal pansarvagnar och ett par hundra missiler, om de inte ruckar på den militära maktbalansen i området?

Abrams pansarvagn hör  jämsides med tyska Leopard2 till världens bästa. Den är långsammare än Leoparden men dess kanon har en så kallad ”silverkula” som lär ska kunna genomtränga vilka pansar som helst. Stinger är en bärbar luftvärnsrobot med vilken man kan nå mål på upp till fyra kilometers höjd. Bägge används i hela världen, även om Leopard är favoriten bland europeiska Natoländer (och i Finland).

Kina är en militär supermakt och Pentagon har säkert rätt när det gäller maktbalansen i området.

Se därför hellre till Kinas omnämnande att USA blandar sig i Pekings interna angelägenheter. Vapenaffären kan mycket väl vara ett led i kampen mellan USA och Kina om herraväldet i världspolitiken, inte ett käbbel om vem som säljer vad och till vem.

Kommenteringen är stängd.