Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Irak – och säkerhetssektorn

29 Nov , 2019, 15.13 Yrsa Grüne-Luoma

 

Finland kommer att fortsätta stödja Irak i norr, det vill säga, i Kurdistan. Cirka 80 finska militärer kommer under 2020 att, som det heter, fortsätta sin utbildningsverksamhet i säkerhetssektorn. Vid behov kan de också delta i stabsuppgifter och dessutom delta i olika administrativa uppgifter och stödfunktioner.

Finland har i flera år deltagit i utbildningen av de kurdiska peshmergastyrkorna i norr och det är denna verksamhet som fortsätter. Norra Irak, Kurdistan som kurderna själva vill kalla sitt autonoma område, är formellt en del av Irak och deltog också i striderna mot Isis eller Daesh för att återta kontrollen över staden Mosul.

Men i själva verket vill Erbil ha så lite att göra med Bagdad som möjligt och värnar svartsjukt om sin självbestämmanderätt. Kurderna litar inte på Erbil och detta med god orsak. Iraks förre ledare Saddam Hussein böjde sig först under det internationella trycket och gav kurderna i norr en viss självbestämmanderätt.

Protesterna i Bagdad och på andra håll visar inga tecken på att avta. Irans inflytande över politiken i Irak har stadigt ökat sedan landets shiamajoritet fick makten. Men nu går inte skiljelinjerna enbart mellan sunni och shia, i synnerhet unga arbetslösa – som är shia – är missnöjda både med Iraks styre och med Irans tunga roll i politiken. Frågan är om premiärministerns avgång och ett nytt styre är nog för demonstranterna.

Så länge läget i norr inte tillspetsas behöver inte Finland eller någon annan fästa så stor uppmärksamhet vid vad som sker i Bagdad. Men framtiden är oviss och om det kommer till en konfrontation mellan Iraks styrkor och Peshmergan i norr – i samband med striderna för att driva ut Daesh ur Mosul tog kurderna i norr kontrollen över nya områden som de inte vill ge ifrån sig.

Kommenteringen är stängd.