Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Utmaningar

30 apr , 2020, 09.45 Yrsa Grüne-Luoma

 

Finland kommer att delta i sammanlagt 71 militärövningar i år. Det är en minskning från i fjol när antalet var 92.

De viktigaste är fortfarande de som hålls tillsammans med Sverige, Eu-länder och Nato. En av dessa, Trident Jupiter skulle ha hållits redan i vår men på grund av covid-19-pandemin inhiberades den.

Nato har dock varit noga med att understryka att alliansens försvarsförmåga inte har minskat på grund av covid-19. Det kan dock inte undvikas att räkna ut att inhiberade övningar i kombination med en osäker framtid i längden kan ha följder när det gäller koordineringen av olika länders styrkos.

Finland har också beslutat fortsätta med att hålla cirka 200 militära krishanterare i Libanon samt att också i fortsättningen delta i den internationella koalitionen OIR (Operation Inherent Resolve) i Irak vars syfte är att kämpa mot terrororganisationen Daesh (IS). En viktig del av detta är utbildandet att den kurdiska peshmerga-milisen.

Helt utan utmaningar är denna utbildning inte. Kurdistan i Irak är i praktiken ett område med självbestämmanderätt. Det råder inte heller enighet mellan den och Iraks centralstyre i Bagdad om huruvida de av Daesh återtagna områdena ska stanna under kurdiskt styre eller om de ska överlåtas till Iraks styrkor.

Kommenteringen är stängd.