Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Moln på öppen himmel

26 maj , 2020, 06.35 Yrsa Grüne-Luoma

 

Förra veckan meddelade USA:s president Donald Trump att USA kommer att dra sig ur det så kallade ”Open Skies”-avtalet med Ryssland. Enligt The New York Times är meddelandet en förberedelse för att lämna också det så kallade ”New START” som begränsar antalet utplacerade kärnvapen till 1550 var. START-avtalet mellan USA och Ryssland går ut i februari 2021, bara några veckor efter presidentinstallationen i januari.

Enligt Open Skies-avtalet har parterna rätt att göra spaningsflygningar över varandras områden för att försäkra sig om att den andra parten inte förbereder krigshandlingar. Det handlar alltså i grunden om förtroende.

Många länder i Europa anslöt sig snabbt till avtalet, 35 länder har ratificerat avtalet, också Finland.

Trumps motivering till att lämna Open Skies-avtalet är att Ryssland flera gånger brutit mot avtalet genom att neka till spaningsflygningar. Tysklands utrikesminister Heiko Maas har vädjat till Trump att ompröva beslutet.

Ryssland reagerade med att säga att om USA drar sig ur avtalet innebär det ett bakslag för Europas och USA:s allierades säkerhet.

Enligt The New York Times är beslutet om att dra sig ur Open Skies ett drag av Trump i planerna på att inte förlänga avtalet mellan USA och Ryssland om begränsningar av kärnvapen, det kallade New START-avtalet som går ut i februari 2021.

Det verkar som om Trumps strategi skulle gå ut på att först lämna START-avtalet för att sedan förhandla om en fortsättning eller ett helt nytt avtal. Inför journalisterna på en presskonferens utanför Vita huset sade Trump att han tror att Ryssland kommer att återkomma för att få ett nytt avtal. men inte ens Trumps rådgivare tror på den möjligheten.

Trump har upprepade gånger krävt att också Kina ska skriva på avtalet som begränsar kärnvapen. Men än så länge har Kina inte visat något som helst intresse för att begränsa sina kärnvapen. Och ser man på utvecklingen i Hongkong och i Kinas relationer med Taiwan ger det ingen anledning att tro att Kina skulle ändra sig inom en snar framtid.

En strimma av hopp ger det i alla fall att USA kommer att slå sig ner med Ryssland vid förhandlingsbordet för att diskutera detaljerna för en möjlig fortsättning på START-avtalet. Och även om inte Kina ska vara med om det första mötet, utesluter Trumps medarbetare inte att Kina ändå kan komma med i ett senare skede.

Kommenteringen är stängd.