Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Magra år i sikte

8 feb , 2012, 13.57 Yrsa Grüne-Luoma

 

Det finns knappast en bättre dag för det första inlägget i just den här bloggen än i dag. Försvaret får dra åt svångremmen ordentligt medan det ska klara av samma uppgifter som förr.

Jag är knappast den enda som undrar hur den ekvationen ska gå ihop. Det gör den inte i längden, tror jag. Frågan är bara när politikerna ska våga komma ut ur skåpet och tala klarspråk.

Om man ska vara glad över någonting så är det att Dragsvik bevaras. Det finns många orsaker till det. Att Nylands brigad finns kvar med sin uppgift att utbilda beväringar på svenska är en viktigt för både finsk- och svenskspråkiga i landet. Men framför allt är det en viktig signal till våra nordiska grannar.

Dragsvik ansvarade för utbildningen av finländare som deltog i den snabbinsatsstyrka som leddes av Sverige. Kanske konceptet kan utvecklas vidare?

En kommentar

  1. AGa skriver:

    Bra idé med en finlandssvensk säkerhetspolitisk blogg. I Sverige finns det flere högklassiga säkerhetspolitiska bloggar, tex Wiseman´s wisdoms o övriga. Även många riksdagsmän, försvarsministern och t.o.m försvarsmakten bloggar flitigt och debatten hålls relativt saklig.

    Kanske det är symptomatiskt att Sverige har en livlig bloggkultur när de säkerhetspolitiska frågorna i övrigt sällan överskrider nyhetströskeln. I Finland uttalar sig däremot alla som sakkunniga, även om deras enda erfarenhet är avtjänad värnplikt för 30-40 år sedan.

Kommenteringen är stängd.