Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Go North, Boy, Go North

19 jan , 2015, 09.22 Yrsa Grüne-Luoma

 

Albert II bloggversArctic Frontiers i Tromsö.

– Det här är det viktigaste årliga mötesforumet för arktiska frågor, säger Norges utrikesminister Børge Brende.

Energi och miljö som tema. Men det man minns bäst av prins Albert II är hur obekvämt han tycktes ha det i stolen uppe på podiet. Och att han beställde en öl efter att debatten han deltog i var slut.

Ändå har prinsen ett genuint intresse för arktiska frågor, ursprungbefolkningens rättigheter och den känsliga miljön. Hans förfader Albert I var oceanograf och genomförde flera forskningsexpeditioner till Svalbard för hundra år sedan. Det var också vad han sade i sitt inledningsanförande. Men det är inte vad man minns.

Till slut tyckte man synd om prinsen, helt enkelt för att man förväntar sig att kungligheter är uppfostrade på ett sätt som ger dem scenvana i alla situationer. Så Albert verkar vara en väldigt ovanlig prins. Det gör honom inte mindre viktig som galjonsfigur för arktiska frågor, förstås. Och lite mer än så. Han förestår en stiftelse som stöder forskning i Arktis.

Det blev bättre i dag. Just nu står han och talar om hur viktigt det är att hejda den globala uppvärmningen genom nya lösningar, renare energi och effektivare utvinning.

Temat i år är högst aktuellt. Den känsliga miljön och hägrande framtidsvyer om att utvinna olja och gas är på många sätt på kollisionskurs. Sambandet mellan uppvärmningen och det krympande istäcket är inte ens vetenskapsmännen ense om. Det kan bli svårt att göra som prinsen säger och lyssna på vetenskapsmännen.

– Vi måste lyssna mera på den lokala befolkningen, säger han också.

Och påminner åhörarna om att ingen kan agera allena, inte heller i Arktis.

I går konstaterades det också att norska skattebetalare inte ska betala för kalaset när företag vill leta efter ny olja i Barnets hav. Priset på olja har sjunkit så lågt att lönsamheten har lidit.

 

Kommenteringen är stängd.