Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Tillbaka till Arktis

30 mar , 2021, 09.10 Yrsa Grüne-Luoma

 

Genom sin krönika i söndagens Helsingin Sanomat återvänder president Sauli Niinistö egentligen till ett av sina ursprungliga prioriteringsområden: Arktis. I början av sin första presidentperiod var det Niinistö och dåvarande utrikeshandelsminister Alexander Stubb som gick i bräschen för att lyfta fram Arktis betydelse ock för Finland.

Redan före Rysslands annektering av Krim kunde man notera en ökad satsning från ryskt håll för att rusta upp Arktis, också militärt. Detta iakttogs noggrant av USA och EU. Men det var egentligen Kina som var den nya aktören. Gruvorna på Grönland lockade, man har erbjudit att bygga ut tre flygfält – något man i Köpenhamn förhåller sig skeptiskt till. I takt med den smältande havsisen och att Nordostpassagen blivit mer seglingsbar under en större del av året vänder också Kina blicken mot norr.

Niinistös utspel har väckt positiva reaktioner. Men samtidigt frågar sig många, bland annat HBL:s ledarskribent Tommy Westerlund om och i så fall hur till exempel de snabba politiska växlingarna kan påverka förverkligandet av idén. (HBL 30.3)

Det finns också andra spekulationer. En av dem är om Niinistö i själva verket genom sitt förslag vill bädda för sin efterträdare på presidentposten.

Hur det än förhåller sig med saken är det klart att det är just Kina som man genom en KSSE-konferens borde få med sig i den så kallade Helsingfors-andan. 

Bara ett par veckor före presidenten gick ut med sitt förslag i HS, skrev Samu Paukkunen, vice- och administrationsdirektör vid Utrikespolitiska institutet, på samma plats i HS om Kina i Arktis.

Som väckarklocka för Paukkunens text fungerade uppgifterna tidigare denna månad om att Kina ville köpa eller hyra ett flygfält i Kemijärvi för att ha det som bas för vetenskaplig forskning. Ett försök hade gjorts redan 2018 men fick tummen ned.

Försvarsmakten har förhållit sig sunt kritiskt till dylika ambitioner. I närheten av flygfältet ligger dessutom ett av de viktigaste militära övningsområdena.

Under Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet hölls toppmötet i Rovaniemi i maj 2019. Säkerhetspolitik ligger inte på Arktiska rådets agenda, men det oaktat deltog både USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo och hans ryske kollega Sergej Lavrov i mötet och inofficiellt togs också säkerhetspolitiska frågor upp.

Också under det finländska ordförandeskapet arbetade presidenten aktivt för att Finland kunde stå värd för ett möte på toppnivå mellan USA och Ryssland – om dessa så önskade.

Saken är minst lika viktig nu, även om husbonden i Vita huset är en betydligt mer sansad och erfaren politiker än sin företrädare.

Paukkunen understryker att det är viktigt att man i Finland tar till sig det växande geopolitiska betydelsen av Arktis. Det har han rätt i. I Arktiska sammanhang är Finlands roll inte bara att agera kunnig värd, utan sedan länge också som säkerhetspolitisk aktör. Finland måste ta sin plats för att inte bli en spelgrund för andras ambitioner.

Det visar turerna kring de kinesiska ambitionerna i norr. Och därför är presidentens förslag viktigt.

Kommenteringen är stängd.