Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

EU:s trovärdighet testas

24 maj , 2021, 11.18 Yrsa Grüne-Luoma

 

Belarus agerande för att tvinga irländska Ryanairs plan att landa i Minsk och plocka ut regimkritikern Roman Protasevitj var en extremt välplanerad aktion. Den bedömningen gör SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson.

Protasevitj, som var på väg från Aten till Vilnius, ska ha märkt att var skuggad på flygplatsen i Aten. Passagerare som var med ombord på samma plan som Protasevitj berättar att han överlämnade sin telefon och sin dator till sin flickvän omedelbart när han fick veta att planet skulle landa i Minsk.

Efter flera timmar och efter att Protasevitj lämnat planet fick det fortsätta färden till Vilnius.

Men enligt The Guardian greps också flickvännen, Sofia Sapega tillsammans med Protasevitj av belarusisk polis.

Litauen har inlett en brottsundersökning om händelsen som betraktas som flyglapning.  Finland, Sverige och flera andra länder har fördömt Belarus agerande. Under förevändningen av ett bombhot tvingades planet landa i Minsk. Enligt vad man hittills vet fanns det ingenting som pekade på att det handlade om ett verkligt bombhot. Ett hot mot Protasevitj, en hård kritiker av Belrus president Aleksandr Lukasjenko, visade det sig vara att flyga ett reguljärflyg i belarusiskt luftrum.

Protasevitj hotas nu av upp till femton års fängelse. Själv lär han frukta dödsstraff.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas sade på söndagskvällen att det är ett oerhört graverande ingrepp i den civila lufttrafiken i Europa när man under förevändningen om bombhot tvingar ett flyg mellan två EU-länder att landa. ”En dylik aktion kan inte ske utan tydliga konsekvenser från Europeiska unionen sida”, sade Maas till Frankfurter Allgemeine. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto var inne på samma linje som Maas i finska Yles Ykkösaamu.

Flera andra EU-länder och USA har reagerat kraftigt och krävt att Protasevitj omedelbart friges.

Flera flygbolag lade omedelbart om sina rutter för att inte flyga i belarusiskt luftrum. Enligt Helsingin Sanomat påverkar söndagskvällens händelser inte Finnairs agerande.

Verkställande direktören för Ryanair, Michael O’Leary sade i en morgonintervju att det verkar som om avsikten med att tvinga planet i Minsk var att ta ut ”en journalist och hans resesällskap ur planet”. O’Leary sade också att det verkar som om några KGB-agenter varit med ombord på planet men lämnat det i Minsk.

EU tar upp saken på sitt toppmöte senare i dag.

Belarus agerande äventyrar den civila flygtrafiksäkerhets i Europa och strider mot alla regler om yttrandefrihet och mediernas frihet – Protasevitj är en populär bloggare.

Det har sagts att Lukasjenko inte är Rysslands favorit. Men att han vågade handla som han gjorde tyder på att han åtminstone i ryska ögon inte är på fallrepet.

EU:s balansgång kan bli delikat.

Men det är viktigt att reagera med kraft. EU kan inte acceptera att ett EU-lands flygbolag utsätts för vad vissa redan hunnit jämföra med piratverksamhet i luften.

I grunden handlar det om att EU nu måste upp till bevis för att unionens säkerhetspolitik är trovärdig.

Kommenteringen är stängd.