Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Långa knivar

4 jun , 2017, 06.58 Yrsa Grüne-Luoma

 

Terrordådet på London Bridge i går kväll är en ruskig påminnelse om att det aldrig går att förhindra alla terrorattacker. I takt med att terroristorganisationen som kallar sig ”den islamiska staten” – Daesh – förlorar terräng i Mosul i Irak ökar försöken att sprida skräck och död i länder i Europa.

Det betyder inte att civila i Mosul som vill fly nu fritt kan lämna staden.

Ett tv-team från nyhetsbyrån Reuters fann i lördags tiotals ihjälskjutna barn och kvinnor i Zanji, ett av tre distrikt i Mosul som Daesh ännu kontrollerar. Enligt en biståndsarbetare som Reuters talat med hade de civila skjutits ihjäl när de försökte lämna staden.

Terrordåden genomförs alltså parallellt, i London, Manchester, i Mosul, och den gemensamma nämnaren är att de väljer ut civila.

Storbritannien höjde efter dådet i Manchester för ett par veckor sedan hotnivån till högsta nivå. Men det hindrade inte de tre personer som med en hyrd paketbil rammade civila på London Bridge. Ögonvittnen berättar om fruktansvärda scener där de tre männen hoppar ut ur bilen och besinningslöst börjar hugga ner folk med knivar.

Minst sex personer dödades omedelbart, de tre terroristerna sköts lite senare ihjäl av polisen. Brittiska medier rapporterar om 48 skadade som har förts till olika sjukhus i London.

Lördagens terrordåd följer delvis samma mönster som vi har sett tidigare, bland annat i Nice och i Stockholm. De tre personer som stod bakom attacken på London Bridge uppges ha varit försedda med något som såg ut som bomber fästa vid midjan. Enligt den brittiska polisen påträffades ändå inga sprängämnen i bombbältena.

På en punkt avviker lördagens terrordåd från de tidigare. Personerna i bilen försökte inte spränga sig själva i luften. De försökte inte heller fly. I stället fortsatte de sin färd, steg  ur bilen och gick lös på människorna i närheten med knivar.

Knivhuggningen ökar råheten i dådet på London Bridge och i de närbelägna pubarna.

Under de närmaste timmarna och dagarna kommer vi säkert att få veta mera om de tre terroristernas bakgrund. Det har talats mycket om så kallade ensamma vargar, personer som på något sätt har inspirerats av Daesh till att utföra terrordåd mot civila. Inte nödvändigtvis genom att delta i utbildningen i Syrien eller Irak, utan helt enkelt via uppmaningar som lagts ut på nätet.

Hur de tre personerna i den hyrda paketbilen på London Bridge förenades i sitt förfärliga dåd får vi antagligen senare veta.

Men ensamma vargar verkar det inte handla om.

Kommenteringen är stängd.