Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

En ödesdiger felberäkning

20 okt , 2018, 09.16 Yrsa Grüne-Luoma

 

Så kom då bekräftelsen på att journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi dog på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober. Men Saudiarabien har gått från att blåneka och dessutom påstå att Khashoggi lämnade konsulatet efter att han uträttat formaliteterna för att kunna gifta sig.

Så hur är det med trovärdigheten i Saudiarabiens officiella förklaring om att någonting ”gick fel” under förhören och att det utbröt ett ”knytnävsslagsmål” som sedan ledde till Khashoggis död? Varför landade ett team från Riyad – enligt turkiska myndigheter – i Istanbul kort före Khashoggis besök på konsulatet och varför fanns det en högt uppsatt patolog försedd med en bensåg med i teamet om inte något annat än ”förhör” ingick i planerna?

Att Khashoggis kropp skulle ha styckats förnekar Saudiarabien alltjämt. Men var är den döde journalistens kropp i så fall? Om han dog på konsulatet måste det ju veta vad som hände sedan.

Saudiarabiens inflytelserika kronprins Mohammed Bin Salman – förkortningen MBS som används för kronprinsen lär vi få se ännu många gånger i den pågående långdansen kring Khashoggi – utpekas nu som den som står bakom Khashoggis död. Kronprinsen försöker manövrera ut sig ur konspirationsteorierna så gott det går. Två högt uppsatta saudier i hans säkerhetsteam – vice underrättelsechefen Ahmad al-Assiri och Saud al-Qahtani, en av kronprinsens närmaste rådgivare, har fått sparken enligt BBC. MBS har bedyrat att han inte varit medveten om det saudiska teamets ”förhörsplaner” med Khashoggi. Om det saudiska kungahuset och kronprins MBS, som gärna profilerat sig som en nydanare och bland annat gjort det möjligt för saudiska kvinnor att köra bil, räknade med att kunna hålla kriget i Jemen (där MBS spelat en ledande roll), arresteringen av personer, inklusive journalister, som dristat sig att kritisera den saudiska regimen och mörkläggningen av Khashoggis försvinnande borta från rubrikerna världen över så räknade de ordentligt fel. Det kan rentav bli kronprinsens fall.

Kronprinsen har målmedvetet armbågat sig fram till den position han har i dag genom ett spel som tyvärr inte är obekant från andra länder med någon form av envälde. Det finns förstås en möjlighet att mordet på Khashoggi – annat kan man väl inte kalla det om ambulans inte tillkallas om en person skadas i ett ”knytnävsslagsmål” och dör – handlar om en konspiration vars huvudmål är att åsidosätta MBS.

Det är kanske vad vi kommer att serveras som förklaring i sinom tid om byten i tronföljden äger rum. Men det är inte många som tror på den förklaringen i dag.

Att Saudiarabiens kung Salman nu har gett kronprinsen order att modernisera landets underrättelsetjänst ökar inte förtroendet. Lögnerna har varit så många att det är svårt att veta vad sanningen är. Och om sanningen uppdagas, kommer man av samma anledning att misstro även den.

Sedan har vi Turkiets roll. Som bland annat The Guardian påpekar är inte Turkiet något stjärnexempel på demokrati under president Recep Tayyip Erdogans styre. Turkiet, som hela tiden har sagt sig ha bevis för att Khashoggi torterades och dog på konsulatet, verkar ha samlat bevis genom smygspionage inne i konsulatet – för det är väl vad man kan kalla det när avlyssningssystem i ett annat lands ambassad eller konsulat installeras utan detta lands kännedom om saken för att inte tala om att detta skett utan landets godkännande?

Relationerna mellan Turkiet och Saudiarabien har länge varit ansträngda. På sätt och vis sitter nu kronprinsen MBS nu som Erdogans gisslan. Det kunde stödja den tanke som Guardian har kastat fram – att någon form av överenskommelse om att MBS sitter kvar och lugn mellan de två länderna kan bli resultatet.

Så vad gör den övriga världen? USA:s president Donald Trump anser att Saudiarabiens förklaring om ”knytnävsslagsmål” med dödlig utgång är trovärdig. USA vill ha mer information och ser allvarligt på saken. Men att inte fortsätta sälja vapen till Saudiarabien är inte ett alternativ enligt Trump.

Och Finland – som också har sålt vapen till Saudiarabien – då? Omedelbart efter att ”knytnävsslagsmålet” och dess följder blivit reagerade Finland med krav på en fullständig utredning och att de skyldiga ställs till svars.

Enligt pressuppgifter beviljade Försvarsministeriet ingen licens för vapenexport till Saudiarabien 2016 och i fjol endast i två fall som enligt Iltalehti (25.7.2017) handlade om skydds- och inte anfallsutrustning. I Försvarsministeriets rapport om övervakningen av exporten av försvarsmateriel 2017 kan man läsa att Turkiet samt Förenade Arabemiraten – som tillsammans med Saudiarabien för krig i Jemen – och Saudiarabien hörde till de tio länder som toppade Finlands vapenexportstatistik i fjol.

Länken innehåller mer detaljerade uppgifter: https://www.defmin.fi/files/4279/PLM_Vientivalvontaraportti_2017.pdf

2 kommentarer

 1. Vilhelm Franck skriver:

  Totalt klart att han mördats. Lika klart är att ”högsta befälhavare” svarar för mordet. Saudi Arabien köper vapen fär ca 20 milliarder från USA.
  Förra ministern Hillary Clintons (och Bills) Välgörenhets stiftelse erhöll över 300.000.000 Dollar, från Saudi Arabien, efter det Obama USA sålt ca 15 miiliarder värt av vapen.
  USA är i särklass största vapen leverantör och innehavare.
  What Now ?

  • Nisse skriver:

   Hur vill du ha det nu är det 15 miljarder eller 20 miljarder och vem har sålt och vem har fått. Obama är inte president sedan länge och vad har han med Hillary att göra? Kanske lite välbehövlig källkritik vore på sin plats, eller hur?

Kommenteringen är stängd.