Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Svenska som kompetens i Arktis

20 jan , 2015, 09.14 Yrsa Grüne-Luoma

 

Äntligen kommer det bredare perspektivet på debatten om svenskans ställning i Finland.

Så här:

”Eftersom kunskaper i svenska eller ett annat skandinaviskt språk är en central kvalifikation för många tjänster i arktiska Skandinavien rekommenderar vi att den finska regeringen främjar undervisning i svenska inom hela utbildningssystemet och i synnerhet vid yrkesskolor och yrkeshögskolor. Det är värt att betona att kunskaper i det svenska språket öppnar möjligheter till sysselsättning i ett område som är både geografiskt och ekonomiskt dubbelt så stort som Finland.”

 

Citatet är direkt taget ur rapporten ”Tillväxt från norr. Hur kan Norge, Sverige och Finland skapa hållbar tillväxt i arktiska Skandinavien?”som just nu presenteras på Arctic Frontiers i Tromsö. I arbetsgruppen bakom rapporten finns bland annat Risto E J Penttilä från Finland.

Här hittar ni rapporten:

http://www.arcticfrontiers.com/downloads/report-on-sustainable-economic-growth-in-the north

 

2 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    Hela programmet är på engelska och den citerade rapporten va finlands inlägg om jag förstod rätt. Arbetsplatserna sades vara i Norge. Hur detta är ett argument för att alla finskspråkiga skall tvingas läsa svenska förstår jag ej. I norge är väl norska det gångbara språket. Engelska skall man kunna om man deltog i konferensen

  2. Börje Eriksson skriver:

    Det behövs ännu bredare perspektiv. Vi måste sluta med att påstå att svenska eller ett annat nordiskt språk räcker till 100% inom nordiskt samarbete. Det stämmer ju inte! Varför vara rädd för sanningen?

Kommenteringen är stängd.