Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Spekulationer kring Khashoggi

9 okt , 2018, 14.55 Yrsa Grüne-Luoma

 

Visst är det förbryllande. Hur är det möjligt att en saudiarabisk världskänd journalist går in på sitt lands konsulat för att få de dokument han behöver för att gifta sig och bara spårlöst försvinner?

Jamal Khashoggi var enligt brittiska medier god vän med den saudiska kungafamiljen, han rapporterade om Usama bin Ladin då när denne ännu betraktades som något av en hjälte och har sedan sin frivilliga landsflykt blivit känd genom sina kolumner i Washington Post.

Khashoggi var en av kronprins Mohammed bin Salmans skarpaste kritiker. Det handlade inte om kronprinsens ambitioner att låta kvinnor köra bil och också i övrigt luckra upp det saudiska samhället – trots hårt motstånd från konservativa kretsar. Kriget i Jemen och Saudiarabiens inblandning var någonting som Khashoggi häftigt motsatte sig. Men det fanns också annat. Framför allt kritiserade Khashoggi styret som i hög grad har koncentrerats till en enda person.

Att följa med turerna kring tronbyten och arvsföljden i Saudiarabien är ett pussel som inte alla förstår sig på. Men det finns god anledning att lita på att Khashoggi har goda grunder för sin kritik.

I en intervju som BBC gjorde bara tre dagar före sitt försvinnande säger Khashoggi att han inte tror att han kommer att kunna återvända Saudiarabien. Efter hans försvinnande säger medlemmar av kungahuset, bland annat den saudiske prinsen som är landets ambassadör i USA,  att Khashoggi fortfarande har många vänner i sitt hemland.

Turkiet, som ansvarar för säkerheten kring Saudiarabiens konsulat i Istanbul där Khashoggi förra tisdagen promenerade in, säger att säkerhetspersonalen noggrant gått igenom videomaterialet från kameror som dokumenterar vem som går in och vem som kommer ut. Enligt dem lämnade Khashoggi aldrig konsulatet. Hans turkiska fästmö har uppgett att Khashoggi bett henne kontakta en medarbetare till den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan om han inte kommit tillbaka inom en viss tid. Hon väntade i elva timmar, förgäves.

Turkiet uppger att man tror att Khashoggi mördades på konsulatet. I slutet av förra veckan uppges att ett saudiskt säkerhetsteam på femton personer anlänt till Turkiet och det saudiska konsulatet. Saudiarabien har bekräftat att teamet befann sig i Istanbul men hävdar att de ingenting hade att göra med Khashoggi. Saudiarabien har också bestämt tillbakavisat alla misstankar om att landet skulle ha någonting att göra med Khashoggis försvinnande. Och tillsvidare har Turkiet inte presenterat några bevis för sina påståenden.

USA:s president Donald Trump har sagt att han är orolig för Khashoggi och den amerikanske försvarsministern Mike Pompeo har uppmanat Saudiarabien att på alla sätt samarbeta med andra för att utreda fallet och att vara öppen om de resultat som man kommer fram till.

Enligt BBC i dag ska turkiska myndigheter nu genomsöka konsulatet för att försöka finna spår av Khashoggi.

Mot att Saudiarabien skulle ha tagit livet av Khashoggi på konsulatet – de vildaste spekulationerna talade om att han styckats och förts bort – talar det faktum att det skulle vara ett oerhört dumt beslut och knappast gagna den saudiska regimens intressen. Det är förstås möjligt att man inte bryr sig men i så fall har man räknat fel.

Yle-reportern Pirkko Pöntinen sade häromdagen att Saudiarabien snabbt borde se till att Khashoggi är vid liv och mår bra. Annars ökar spekulationerna kring att en maktkamp mellan olika grupper är på gång i Saudiarabien.

En fråga man då bör ställa är vem eller vilka som kunde dra nytta av att det saudiska kungahuset utpekas som skyldigt till försvinnandet. Relationerna mellan Turkiet och Saudiarabien har varit ansträngda redan tidigare på grund av ländernas olika inställning till bland annat Qatar. Saudiarabien och Egypten har frusit sina ekonomiska och diplomatiska förbindelser med Qatar på grund av att de anser att landet står alltför nära det muslimska brödraskapet.

 

 

 

Kommenteringen är stängd.