Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Cyberromantik – eller?

11 jan , 2013, 15.28 Yrsa Grüne-Luoma

 

Jag tror inte att Stieg Larsson ens drömde om att hans Lisbeth Salander skulle bli den cyberängel hon blev. Vid det här laget hänvisar cyberexperter till henne och efter att ha sett Skyfall undrar jag om inte datanörden ”nye” George har skapats med henne som förebild också.
Försvaret har länge talat om hoten fån cyberrymden och eftersom det är försvaret som påtalat saken ser många det som en militär angelägenhet.
Ett tappert försök att bryta detta gjorde företaget Stonesoft häromdagen. En av föreläsarna som ville peka på oanade möjligheter var Estlands president Toomas Ilves.
Som bekant har Natos cybercenter sitt hem i Estland. Dit ville Ilves locka också Finland och var noga med att påpeka att militärt obundna Österrike ska gå med.
Ilves hade inte rymdstyrda missiler i åtanke. Hans visioner handlade om gemensamma patientregister osv, så att personer med finska recept kunde ta ut sina mediciner i Estland.
Behändigt så det förslår men med tanke på all de uppgifter om ett trögrörligt och läckande datasystem inom den finländska sjukvården väcks många frågor.

Men tillbaka till cybern och försvaret. En fråga jag har ställt om och om igen är hur behovet av cybersäkerhetskunskaper – kalla det hackerkompetens om man så vill – ska inympas i utbildningen av beväringar inom ramen för den allmänna värnplikten.
Visst, denna kompetens finns säkert hos många som rycker in och kanske den rentav utnyttjas. Så låter åtminstone en representant för försvarsmakten förstå. Men en annan säger att gränsen kommer fort emot eftersom militära hemligheter inte kan spridas hur som helst.
Och en tredje, visserligen pensionerad militär men kanske just därför mer kritisk, ställer allt på huvudet genom att säga att hela försvarskonceptet borde tänkas om.
När den första cyberstrategin i Finlands historia ska presenteras inom kort kanske vägvisarna också dyker upp.

Kommenteringen är stängd.