Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Med Syrien som motor

28 maj , 2013, 07.17 Yrsa Grüne-Luoma

 

EU:s beslut att ändra på embargoreglerna för vapenleveranserna till Syrien kan bero på många ting.
Frustrationen för att kriget bara fortsätter är säkert en viktig aspekt. Men eftersom Storbritannien och Frankrike varit de drivande krafterna bakom försöken att få EU att lätta på restriktionerna för hjälpen till rebellerna, har beslutet en intern dimension.
Under krigen på Balkan på 1990-talet gick besluten längs axeln London–Paris, inte Berlin–Paris, som de gjort under 2010-talet. För Camerons regering kan beslutet gällande Syrien vara en fjäder i hatten för att på hemmaplan visa att britternas påverkningsmöjligheter fortfarande är stora. Storbritannien har säkert ingenting emot att fokus flyttas tillbaka till London och Paris.
Sedan är det en annan sak om någon vågar ta risken att leverera vapen just nu, innan försöken att nå en lösning för Syrien på diplomatisk väg i juni har prövats.

Än så länge kan beslutet ses som politisk påtryckning på Assadregimen.

Kommenteringen är stängd.