Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Och så var det Jemen

6 maj , 2017, 09.33 Yrsa Grüne-Luoma

 

Av Jemens 27 miljoner invånare är cirka 19 miljoner i behov av någon form av hjälp, enligt Förenta Nationerna. En eskalerande hungersnöd hotar stora delar av befolkningen.

Krisen har förvärrats på grund av striderna som rasar mellan Houthi-rebellerna som kontrollerar huvudstaden Sana’a tillsammans med den förre presidenten Ali Abdullah Saleh, som ledde landet från 1990 till 2012, och styrkor lojala mot den fördrivna presidenten Abdu Rabbu Masur Hadi. Hadi lever i exil i Riyad i Saudiarabien.

Sedan mars 2015 har saudiarabiska styrkor lett en militär operation i Jemen för att installera Hadi som president igen.

USA stöder Saudiarabien och Hadi, Iran stöder Houthi-rebellerna och Saleh.

Rörigt, javisst. Precis som det har varit i Syrien och Irak.

Men till åtskillnad från Syrien och Irak når kriget i Jemen mera sällan i rubrikerna.

Jemen känns avlägset. Men som bland annat Sveriges förre statsminister Carl Bildt sade under en diskussion på Hanaholmen i veckan: Jemen, Irak och Syrien är Europas närområde. Som det så ofta går, vaknar intresset för vad som sker i dessa länder först när flyktingar lyckas ta sig till de överfulla och ranka farkosterna som försöker forcera vågorna i Medelhavet. Eller när en annan stormakt, Ryssland, blandar sig i leken.

För FN och Internationella Rödakorskommittén ICRC är däremot Jemen ett minst lika stort orosmoment som Syrien och Irak, betonade Patrick Hamilton, ICRC:s vicedirektör för Mellanöstern, när han besökte Finlands Röda Kors i början av veckan.

ICRC har fördubblat sin budget för Jemen men de pågående striderna ställer FN och humanitära organisationer inför enorma utmaningar när det gäller att få fram hjälpen till flera miljoner människor.

Det gäller att ständigt förhandla med många olika parter för att säkra att hjälpen ska kunna levereras. Ibland går det som det har hänt i Syrien: att hjälpkonvojer utsätts för militära attacker, i strid mot internationella förpliktelser om att säkra humanitär hjälp åt civila. Och det går än så länge alldeles för långsamt att få fram hjälpen.

Hamilton säger att ICRC på goda grunder ser en stor risk för att strider i flera städer i Jemen utbryter inom en snar framtid.

FN:s generalsekreterare António Guterres har varnat för att Jemen står inför en tragedi av oerhörda proportioner. Var tionde minut dör ett barn under fem år av orsaker som kunde ha förhindrats, enligt Guterres.

Den norske diplomaten Jan Egeland, för närvarande chef för den norska Flyktinghjelpen, men med flera internationella humanitära uppdrag bakom sig, säger också att ”ingenstans på jorden är så många människor hotade till livet som i Jemen”.

Egeland har vädjat till alla parter att komma överens om en vapenvila och hålla hamnen i Hodeida, den viktigaste porten in i landet när det gäller den humanitära hjälpen, öppen.

Egelands och FN:s oro är stor eftersom det har förekommit varningar om att ett massivt anfall mot Hodeida planeras.

Historierna som berättas av civila är hårresande. Mammor rycker sina undernärda barn ur sjukhussängarna och flyr när de hör jaktplanen flyga över.  Läkare och lärare har inte fått ut sina löner på flera månader. Priserna på basförnödenheter har ökat kraftigt.

Många flyr från sina hem och bor i tält, utan tillgång till vatten, mat eller mediciner.

De berättelserna finns någonstans där bakom tystnaden.

Kommenteringen är stängd.