Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Det som inte borde ha kunnat ske i Toronto

25 jul , 2018, 08.53 Yrsa Grüne-Luoma

 

Kollegan i Kanada är upprörd. ”Polisen här i Toronto har tillräckligt med resurser. Budgeten är rundhänt tilltagen och uniformerna nya. Ofattbart att de inte kunde hindra detta”.

Torontos borgmästare lovade att antalet patrullerande poliser på gatorna ska öka.

Kollegan talar om dödsskjutningen i en stadsdel i Toronto som är populär i synnerhet på sommaren på grund av sina många caféer och restauranger. På söndagskvällen strax efter klockan 22 lokal tid sprack idyllen. En 29-årig man började skjuta vilt omkring sig. En 18-årig kvinna och en 10-årig flicka dödades och ytterligare 8 kvinnor och 7 män vårdas för skottskador enligt kanadensisk polis. Alla skadade är mellan 10 och 59 år.

Gärningsmannen, Faisal Hussein, lyckades först fly men polisen hann snabbt upp honom. I skottlossningen skadades gärningsmannen och påträffades ett hundratal meter längre bort efter att ha lyckats fly en andra gång.

Motivet till dådet är tills vidare okänt. Enligt Hussains familj har sonen lidit av mentala problem under en lång tid.

Kanadas vapenlagar är betydligt strängare än USA:s och den kanadensiska kollegan undrar hur det är möjligt att det trots detta förekommer så många vapen på gatorna i Toronto.

Rätten att bära och inneha vapen är ändå föremål för en politisk dragkamp också i Kanada där folk på landsbygden är för en lösare lagstiftning.

Och trots att Kanada inte kan jämföras med USA när det gäller vapenlagar och brott har antalet skottincidenter mer än fördubblats 2014-2017, från 177 till 395, enligt BBC.

 

 

 

Kommenteringen är stängd.