Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Soini, Jemen och EUBG

31 jan , 2019, 19.06 Yrsa Grüne-Luoma

 

Jemen är en humanitär katastrof av stora mått, enligt FN den största för närvarande. Det har gått som det brukar, efter ett visst mått av uppmärksamhet kring befolkningens trängda situation har Jemen fått ge vika i rubrikerna för Venezuela, Finlands ordförandeskap i EU i sommar och brexit.

Nyligen gjorde utrikesminister Timo Soini (Blå) ett tappert försök att komma med ett konkret förslag: låt EU:s snabbinsatsstyrka (EUBG) ta hand om att hjälpleveranserna säkras”, föreslog Soini.

EUBG har aldrig använts, vilket också Soini påpekade, och detta har förståeligt nog orsakat frustration hos fler än Soini. Orsaken är att EU-länderna aldrig har lyckats politiskt enas om att sätta in styrkan, trots att potentiella mål nog har funnits.

EUBG var tänkt som en elitstyrka som kan säkra till exempel ett flygfält, en hamn eller någonting annat som har en väsentlig funktion för att leverera till exempel humanitär hjälp – krishantering. EUBG kan också sättas in om till exempel FN begär hjälp.

Det har FN inte gjort och det har att göra med att EU, Nato och FN inte har permanenta styrkor, utan alla eventuella sammansättningar för en insats sätts ihop av nationella styrkor. Det är alltså samma soldater som byter barett, så att säga. EU kan visserligen själv besluta om en insats också utan FN:s uttryckliga begäran, men det handlar ändå om att en krishanteringsoperation i så fall ska vara i ”FN:s anda”, så att säga. Där fyller Jemen förstås kriterierna. Men frågan är om politisk enighet kan nås.

Det finns också ett annat krux i kanten. Flera hjälporganisationer vill inte ha militär eskort i sitt hjälparbete. Till dem hör Internationella rödakorskommittén, ICRC och hela Röda kors-rörelsen. Det har att göra med trovärdigheten som opartisk, professionell hjälporganisation.

Det är svårt att se varför Soini kommer med sitt utspel just nu. Finns det inom EU en ambition att höja sin internationella profil utanför området? Eller var detta bara ett personligt förslag? Åtminstone verkar han inte ha förankrat det i regering.

Kommenteringen är stängd.