Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Trump och Pelosi

6 feb , 2019, 08.51 Yrsa Grüne-Luoma

 

Att följa med de amerikanska presidenternas årliga tal till nationen är alltid intressant. Särskilt intressant – och lite mer underhållande på gott och ont – var det i år.

Talet till nationen (State of the Union) brukar hållas i januari. Men i år blev det som bekant uppskjutet till februari. Bakom president Donald Trump satt vice president Mike Pence och Nancy Pelosi, talman i representanthuset där demokraterna har majoritet. Pelosi hör inte till Trumps beundrare och detsamma gäller vice versa. För det mesta verkade Pelosi vinnlägga sig om att nollställa sitt ansikte. Men ett par gånger drog ett litet leende över hennes läppar och en gång verkade hon skaka på huvudet åt vad Trump sade.

Senator Bernie Sanders, som kameran fångade in, gjorde däremot ingen större ansträngning att dölja sin skepsis.

Trumps säkra påstående om att USA och Nordkorea skulle befinna sig i fullskaligt krig om inte han – Trump – hade lyckats etablera ett så gott förhållande till Nordkoreas ledare Kim Jong-un fick en och annan att höja på ögonbrynen.

På president Donald Trumps eloger till sig själv och sin administration följde rungande applåder från hans anhängare i det republikanska partiet medan man i det demokratiska partiets läger förstås var återhållsam. ”USA, USA”, skanderade anhängarna ett par gånger.

Några gånger fick Trump också det demokratiska lägret med sig. Det gällde de veteraner som bjudits in att närvara och en polis som med livet som insats tagit upp jakten på en massmördare. Också Trumps konstaterande om att inget vettigt land förbinder sig till ett ändlöst krig verkade också få medhåll över partigränserna.

Trump följde tidigare presidenters praxis att lyfta fram vad man har uppnått. Men fanns här några visioner? En nyhet var att rykten om ett nytt möte mellan Trump och  Kim Jong-un kommer att äga rum i Vietnam i slutet av februari. I slutändan betonade Trump också betydelsen av att alla ska dra sitt strå till stacken för att bevara USA:s storhet.

Trumps bild av verkligheten som han presenterar den är svartvit: Ryssland har ensidigt brutit mot avtalet mot medeldistansrobotar, INF-avtalet, Iran är en fiende vars eventuella planer på att utveckla kärnvapen till varje pris måste stoppas.

Osäkerheten kring oberäkneligheten i Trumps agerande har åtminstone inte minskat.

 

Kommenteringen är stängd.