Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Det handlade om långdistansmissilerna

28 feb , 2019, 12.33 Yrsa Grüne-Luoma

 

Visst var det lite oväntat att det skulle få ett så abrupt slut, mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Enligt Trump handlade det om att Nordkorea krävde att alla sanktioner mot landet ska hävas i utbyte mot att Nordkorea stänger kärnproduktionsanrättningen Yongbyon.

Det var inte tillräckligt. USA ville att hela Nordkoreas existerande arsenal av tiotals kärnspetsar, av vilka en del monterats på missiler, också skulle tas med i diskussionen. Före mötet uppgavs det att Trumps viktigaste mål med förhandlingarna var att få garantier för att missiler som kunde nå amerikanskt territorium skulle förstöras. Då hade han haft någonting konkret att lägga fram för det amerikanska folket.

USA:s försvarsminister Mike Pompeo sade enligt The Guardian att orsaken till att samtalen avbröts delvis berodde på olika syn mellan parterna när det gäller sambandet mellan vilka steg som ska tas för nedrustningen av kärnvapen och hävningen av sanktionerna.

Delvis, alltså. Vad som hände bakom kulisserna vet man tillsvidare väldigt lite om.

För Sydkorea var utvecklingen snöplig. Man hade hoppats på ett konkret resultat som skulle ha öppnat för handeln mellan Nord- och Sydkorea.

En sydkoreansk diplomat sade efter sammanbrottet att det nu gäller att bena ut vad som egentligen hände. han är säkert inte den enda som skulle vilja ha ett svar på den frågan..

Kommenteringen är stängd.