Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Något av teater

30 jun , 2019, 21.10 Yrsa Grüne-Luoma

 

Mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un kan förstås vara en öppning. Men mera troligt är att mötet vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea var ett led i Trumps kampanj för en andra period i Vita huset. För Kim Jong-un var det ett sätt att visa att USA betraktar Nordkorea som viktigt.

I sig är det ingenting nytt, Nordkoreas mål var alltid att få inleda bilaterala förhandlingar med USA, också under tidigare år när också Kina, Sydkorea, Japan och Ryssland var med under de så kallade sexpartsförhandlingarna – ett intiativ av president George W. Bush. Under åren 2003 till 2009 hölls sammanlagt sex förhandlingsrundor och i något skede kom man en god bit på väg tills allt kollapsade.

USA vägrade länge att gå in i bilaterala förhandlingar med Nordkorea. Med Trump har detta förändrats.

Under det cirka en timme långa mötet mellan USA och Nordkorea tidigt i söndags finsk tid deltog också Sydkorea, vilket innebär att egentligen tre av de sex som ingick i det tidigare konceptet var med.

Om man får tro nyhetsrapporterna från mötet, fungerar personkemin utomordentligt mellan Trump och Kim Jong-un. Men Trump uttryckte sig i försiktiga ordalag vad tiden beträffar. Han talade för att skynda långsamt och var också noga med att inte komma med några som helst löften om att slutresultatet kunde vara någonting konkret, till exempel ett avtal.

För en presidentkampanj räcker detta mer än väl. Men för att få Nordkorea att avstå från sina kärnförsök behövs det betydligt mer.

Kommenteringen är stängd.