Yrsa Grüne-Luoma bloggar lokalt och globalt om politik och säkerhet i ett brett perspektiv

Okategoriserade

Klimatviskningar i Arktis

30 sep , 2019, 17.07 Yrsa Grüne-Luoma

 

Medan folkmassor i stora delar av världen drar ut på gatorna och kräver snabbare och hårdare tag kan en enda aktivist i Murmansk råka i trubbel med myndigheterna.

Maria Bogdanova ville ordna en demonstration, hon också. Enligt The Barents Observer hade hon sett till att hon hade alla lov som behövdes av de lokala myndigheterna för detta.

Men det dröjde inte länge förrän två män från den ryska säkerhetstjänsten FSB dök upp på hennes arbetsplats och började höra sig för vilka som skulle delta i demonstrationerna och detaljer kring arrangemangen. De läste också upp paragrafer ur anti-terroristlagar, uppges det.

För Ryssland är Arktis ett område av högsta ekonomiska och säkerhetspolitiska betydelse. Hamnar och militärbaser har rustats upp, stora olje- och gasfyndigheter som ännu ligger under isen räknar man med att kunna utvinna inom en inte alltför lång framtid.

President Sauli Niinistö har upprepade gånger yrkat på en minskning av sotet, i synnerhet under det finländska ordförandeskapet för Arktiska rådet som tog slut i våras.

Grönland som det har rapporterats ivrigt om under den senaste tiden hotas inte enbart av att isen smälter. Kina blickar begärligt på gruvmöjligheterna på Grönland. Det har landet gjort redan länge. Man kan kanske tänka att gruvorna skulle innebära jobb för urbefolkningen. Men så enkelt är det knappast. Det skulle innebära att inflyttningen skulle öka, eftersom tillgången till arbetskraft är begränsad. Men i förlängningen skulle det förmodligen innebära att det kunde finnas fler icke-grönlänningar på Grönland än grönlänningar. Hur kan man då bevara de ursprungliga näringarna?

Kommenteringen är stängd.